2023 igazi rekordévnek bizonyult a videojátékok terén.

Hónapról hónapra, néha kéthetente új, nagyon várt platformcímek jelentek meg, amelyek az időt (és a pénztárcák tartalmát) falták, akár egy új, virális változata az örökéhes Pac-Mannek. De úgy tűnik, a játékosoknak ez cseppet sem okozott gondot, tekintve a kiadott játékok minőségét. A legnagyobb kihívás az volt, hogy lépést tartsanak az új megjelenésekkel, és kétségtelen, hogy sokan még 2024-ben is igyekeznek majd bepótolni, főleg az egyes játékok hosszúsága miatt. Aki már befejezte a Baldur’s Gate 3-at, az bizonyára varázsló lehet.

A varázslók témájára rátérve: a Hogwarts Legacy úgy tűnik, az év legkelendőbb játéka lehet.

A Harry Potter/Fantastic Beasts előzményjáték februári megjelenése vitákat váltott ki J.K. Rowling transzfób nézetei miatt, sokan bojkottálták a játékot. A Hogwarts olyan felfordulást okozott, hogy a PlayStation és az Xbox is bevezetett egy funkciót, amellyel a játékosok elrejthetik a játékot fiókjaikon, ami további vitákat váltott ki. Mindezek ellenére a Hogwarts mégis bizonyította a Varázsvilág márkájának ellenálló képességét – bár ebben a zsúfolt megjelenési évben nem került fel erre a listára. Az év másik nagy eseménye a videojáték-világban az E3 ismételt törlése volt, amely egyszer a legnagyobb éves videojáték-esemény volt.

Bár 2019 óta az első személyes megrendezésre került volna sor, törölték, mivel nem sikerült vonzania az XBOX Game Studios, a Sony Interactive Entertainment és a Nintendo vállalatokat, amelyek az utóbbi években saját eseményeket hoztak létre. És hogy senki se legyen túl optimista, az E3 2024-et is törölték – talán jelezve, hogy itt az ideje feladni a küzdelmet.

A sok nagy profilú játék megjelenése ellenére elbocsátások rázták meg az iparágat.

A Bungie, Ubisoft, Epic Games és Unity mind jelentős veszteségekkel szembesült. A Microsoft 68,7 milliárd dollárért vásárolta meg az Activision Blizzardot. A vásárlás a videojáték-történelem legnagyobb pénzügyi felvásárlása, amellyel a Microsoft a Call of Duty, Spyro, Warcraft, Starcraft, Diablo és Candy Crush tulajdonosává vált. Eközben a SAG-AFTRA szavazott a sztrájkjogosítás mellett a videojáték-iparban dolgozó színészek számára, részeként egy olyan erőfeszítésnek, amely a tisztességes bérek biztosítása és az AI rohamos növekedésének hatásainak kezelése céljából indult.

Az első tárgyalások eredménye a játékcégek és a színészek között még nem világos, de logikus, hogy ezek a munkavállalók aggályai párhuzamosak lehetnek film- és TV-beli kollégáikéval, mivel a videojátékok egyre inkább a színészi alakításokra támaszkodnak, amelyek versenyeznek azzal, amit ezeken a médiumokban látunk.

Ezekben a médiumokban 2023 kiváló év volt a videojáték-adaptációk számára, kezdve a The Last of Us HBO-s bemutatkozásával.

A sorozat, amelyben Pedro Pascal és Bella Ramsey szerepel, nagy sikernek bizonyult a rajongók és a kritikusok körében, 24 Emmy-jelölést szerezve. Egy második évad, amely a The Last of Us Part II alapján készül, jelenleg fejlesztés alatt áll. Más figyelemre méltó videojáték-alapú sorozatok közé tartozik a Twisted Metal a Peacockon és a Castlevania: Nocturne a Netflixen.

A filmek oldalán a valós történetek voltak a siker kulcsai, az Apple Tetris-e és a Sony Gran Turismo-ja komoly érdeklődést váltott ki. De az igazi bevételi forrást a népszerű videojátékok fikciós adaptációi jelentették. A Chris Pratt hangi alakításával kapcsolatos korai, és nevetséges, rajongói visszautasítás ellenére, az Universal The Super Mario Bros. Movie-ja rekordokat döntött, több mint 1 milliárd dolláros bevétellel a legnagyobb bevételeket elérő videojáték-adaptáció és az év második legnagyobb filmje lett, csak a Barbie mögött.

Az Universal újra aranyat talált októberben a Five Nights at Freddy’s-szel, amely nagymértékben támaszkodott a játék lore-jára és húsvéti tojásaira, így 2023 legnagyobb bevételt hozó horrorfilmjévé vált. Az Universal jelenleg mindkét film folytatását készíti; sikerük kétségkívül motiválta a többi stúdiót, hogy szemügyre vegyék a gyerekbarát videojáték-tulajdonságaikat. De visszatérve magukra a játékokra: ha van egy átfogó téma az idei legjobb megjelenésekben, az az emberi kapcsolatok ereje, és mit jelent azok megléte, illetve elvesztése.

Lehet, hogy ez a pandémiás időszak utáni változás eredménye, vagy talán azért, mert a politikai, vallási és kulturális vonalak mentén táguló szakadékok egyre érzékelhetőbbek. De legyen szó többjátékos élményt ösztönző játékokról, vagy olyan egyjátékos játékokról, amelyek a közösség fontosságára helyezik a hangsúlyt, a 2023-as legjobb játékok tudatosan összpontosítottak arra, hogy milyen messzire ható következményekkel járnak a karakterek általunk játszott döntései – és ezáltal mi magunk is.

Íme a 10 kedvenc játék 2023-ban:

10. Dredge

36

 

Az év egyik legkellemesebb meglepetése a Black Salt Games nevű új-zélandi indie fejlesztőtől érkezett. Ami kezdetben egy normál horgászjátéknak tűnik, az egy zavarbaejtő mélyrepülésbe torkollik a Lovecraft-i mitológiába. A játékos a Horgászt irányítja, aki egy kis motorcsónakon hajózik egy szigetcsoport körül, különféle halakat és roncsokat fogva, amiket aztán eladhat a településen vagy utazó kereskedőknek, hogy fejlessze a hajóját. És ezek a fejlesztések igazán szükségessé válnak, amikor leszáll az éj, és a nap fogása tengeri szörnyekké, szellemhajókká és különös jelenségekké alakul át, amelyeket a Horgász hallucinációi fokoznak. Ahogy felfedezi a környéket, mellékküldetéseket teljesít, ereklyéket gyűjt és üzeneteket rejt el palackokban, egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy a vizek egy sokkal nagyobb rejtélyt rejtenek. Bár a játék nem éri el az AAA-kategóriás társai fényűzését, a szemet gyönyörködtető művészeti kialakítás, a hanghasználat nagyszerű alkalmazása, és az ambiciózus formátum, amelyet látszólag egyszerű játékmenetbe építettek, a Dredge-et játszani valóvá és a Black Salt Games-t figyelni valóvá teszi. Elérhető PlayStation 4-en, PlayStation 5-ön, Xbox One-on, Xbox Series X/S-en, Nintendo Switch-en, PC-n.

9. Diablo IV

34

Az ikonikus kazamatajáró játék új osztályokkal, több fegyverrel és még több öldöklendő démonnal tér vissza. A Blizzard Entertainment negyedik alapjátéka a sorozatban nagyjából úgy játszódik, mint az előzőek, ahol a játékosok több testreszabható osztály (Druida, Barbár, Tolvaj, Varázsló és Nekromanta) közül választhatnak, és öt gyönyörűen megalkotott régió között utaznak. A megszokott módon a játékos jobb felszereléseket és fegyvereket gyűjt, miközben egyre erősebb ellenségekkel száll szembe, vezetve a játék fő antagonistájához, Lillith-hoz. Bár a játékot némi kritika érte ismétlődő jellege miatt, ez egy olyan formula, ami bevált a franchise számára. A Diablo IV talán nem egy nagy kockázatvállaló, de birtokában van annak a fajta laza, kielégítő szórakozásnak, ami nem helyez nyomást a bizonyos óraszámban való befejezésre vagy a spoilerek elkerülésére. Ami a saját tempóban játszható játékokat illeti idén, a Diablo IV az egyik legerősebb és legvéresebb.

Elérhető PlayStation 4-en, PlayStation 5-ön, Xbox One-on, Xbox Series X/S-en, PC-n.

8. Star Wars Jedi: Survivor

31

A Respawn és az EA folytatása a Star Wars Jedi: Fallen Ordernek öt évvel az első játék eseményei után veszi fel a fonalat, ahol a Jedi lovag Cal Kestis (Cameron Monaghan) elszakad barátaitól és küldetéseket hajt végre Saw Gerrera (Forest Whitaker) számára. Új fenyegetések, melyek az Birodalom szolgálatában állnak, felbukkannak és újra összehozzák a régi csapatot, tesztelve Kestis elkötelezettségét a Jedi útja iránt. A játék új testreszabható funkciókat kínál, mint például Kestis megjelenése, erő képességei és fénykard tartása (egykezes, kétélű, és kétkezes), lehetővé téve a játékos számára, hogy a harci stratégiákat az ellenség típusától függően változtassa. Ahogy az első játéknál is, ne legyél túl kényelmes a Jedi képességeiddel, mivel az ellenségek gyakran erősebbnek tűnnek, mint amilyennek látszanak. Még egy jól irányzott lövés egy rohamosztagostól is kiütheti a játékost, visszaküldve őt az utolsó mentési pontra és megfosztva őt XP-jétől, amíg ugyanazt az ellenséget legyőzi, Dark Souls stílusban. A játék bevezeti a gyors utazás funkciót, ami megkönnyíti a gyűjthető tárgyakért és korábban zárt ajtókért való visszatérést. Annak ellenére, hogy a harc és az új funkciók mennyire szórakoztatóak, az érzelmes történetmesélés az, ami igazán kiegyensúlyozottá teszi a játékot.

Elérhető PlayStation 4-en, PlayStation 5-ön, Xbox One-on, Xbox Series X/S-en, PC-n.

7. Super Mario Bros. Wonder

37

Mario számára nagy év volt ez. Nemcsak hogy a derék vízvezeték-szerelő szerepelt az egyik legnagyobb 2023-as filmsikerben, de még egy varázsgombás kalandban is részt vett az év egyik legjobban értékelt játékában. A Wonder az első oldalra görgethető Mario játék 2012-es New Super Mario Bros. U óta, így sok nosztalgiát kelt. A játékosok választhatnak Mario, Luigi, Princess Peach, Princess Daisy, Toad, Toadette, Nabbit és Yoshi közül, miközben felfedezik a Virág Királyságot és megpróbálják megmenteni azt Bowser karmaiból. A játék többjátékos módot is támogat, akár négy karakterig. Ez egy remek bevezető játék, különösen a fiatalabb játékosok számára, akik a közelmúltbeli filmen keresztül ismerkedtek meg Marióval. Az idősebb játékosok számára még mindig olyan, mint a klasszikus Mario, de most már jobb grafikával, ami azt jelenti, hogy sok minden van, amit szeretni lehet, és kevés magyarázni való a játékmenettel kapcsolatban. De egy új funkció, ami felforgatja a dolgokat, a Csoda Virágok, amelyek valóságot változtató hatást gyakorolnak a térképre, ha összegyűjtik őket. Az eredmény olyan, hogy bármely korosztályú játékos kiáltson „Wahoo!”

Elérhető Nintendo Switch-en.

6. Dead Space (Remake)

33

Akár hallja valaki, akár nem, a Dead Space-ben lesz bőven sikoly. A Motive Studio és az EA által készített ikonikus túlélőhorror játék újragondolása talán egy ismerős történetet mesél el, de ne hagyd, hogy ez becsapjon abban a hitben, hogy tudod, mi vár minden sarkon. A Dead Space ismét Isaac Clarke bányászruhájába helyezi a játékost, ahogy az U.S.S. Ishimurán kutatja barátnőjét, Dr. Nicole Brennan-t. Természetesen ez könnyebben mondva, mint megvalósítva, mivel a hajót Necromorphok lepték el, amelyeket a titokzatos kőartefaktum, A Jelző szabadított el. Isaac már nem csak egy néma főszereplő, hanem most már könnyebben mozog a hajó anti-gravitációs szakaszain is. Az ilyen kis áldások teszik a játék ijesztéseit kicsit elviselhetőbbé, de soha nem lehet túlságosan kényelmesen pihenni, mivel fenyegetések leselkednek minden sarokban, kidobva az ajtókon, szellőzőkön és a lezuhant legénység tagjain. Ez egy hihetetlenül jól megtervezett játék, a világítás- és hangtervezéssel, amely nem csak teljes mértékben kihasználja a jelenlegi generációs rendszereket, de olyan eredményt hoz létre, ami olyan ijesztő, hogy a játékost arra kényszeríti, hogy mély lélegzetet vegyen és ellenőrizze a készleteit, mielőtt bármikor tovább merészkedne.

Elérhető PlayStation 5-ön, Xbox Series X/S-en, PC-n.

5. Resident Evil 4 (Remake)

35

A Resident Evil sorozat legjobb része olyan frissítést kapott, ami több mint méltó az eredeti játék hírnevéhez. A Capcom nagyot ment a Resident Evil-remakekkel, és az RE4 a legjobb a csapatból, annak ellenére, hogy a több akcióra összpontosító játékmenete csökkenti az előző részek ijesztő faktorát. Az eredeti játék története megmaradt – a játékosok átveszik az amerikai ügynök, Leon S. Kennedy irányítását, ahogy küzd, hogy megmentse az elnök lányát, Ashley Grahamet, a Los Illuminados spanyol kultusz és a titokzatos Las Plagas vírus kettős fenyegetésétől. A remake frissíti a harcot, lehetővé téve Leon számára, hogy mozogjon és tüzeljen egyidejűleg, valamint blokkoljon a késével. A térképet is frissítették, további területekkel és ellenségekkel, amelyeken Leonnak át kell törnie. A játék egyik legnagyobb javítása, hogy Ashley sokkal több önállóságot kap, és inkább partnernek érzi magát Leonnal, mintsem állandó tehernek, amit Leonnak nyomon kell követnie. Mindezek a javítások és kiegészítések az RE4-et még izgalmasabb kalanddá teszik, és a kortárs túlélőhorror egyik csúcspontjává.

Elérhető PlayStation 4-en, PlayStation 5-ön, Xbox One-on, Xbox Series X/S-en, PC-n, Mac-n, iPaden.

4. The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom

38

A 2017-es Breath of the Wild folytatása, a Tears of the Kingdom, a Breath of the Wild tervezett DLC tartalmának túlzottan ambiciózus kiterjesztésének eredménye. A Nintendo Tears of the Kingdom lehetővé teszi, hogy ez az ambíció a megérdemelt figyelmet kapja. Ismét a játékos irányítja Linket, ahogy felfedezi Hyrule világát Zelda keresésében, és megpróbálja megakadályozni a Démonkirály, Ganon világromboló terveit. A Tears of the Kingdom kibővíti a nyílt világot, barlangokkal és égi szigetekkel, amelyeket felfedezhetünk. Link mozgásának és harcának folyamatossága, valamint az új erősítések, teszik Hyrule átszelését szórakoztató, bár természetesen kihívást jelentő élménnyé. Könnyű elveszni a játék szépségében és csak felfedezni, de a lenyűgöző történet, ami Hyrule ősi történetéhez kapcsolódik, mindig visszavezeti a játékost a központi küldetéshez és a rejtélyek megoldásához, amelyek ott várnak rá.

Elérhető Nintendo Switch-en.

3. Spider-Man 2

30

Az év egyik leginkább várt játéka, az Insomniac’s Spider-Man és a Spider-Man: Miles Morales folytatása egy epikus és érzelmes utazás, amely továbbviszi az előző két játék témáit és lehetővé teszi a karakterek és az általuk lakott város fejlődését. A Spider-Man 2 a játékost Peter Parker és Miles Morales irányításába helyezi, mindkettőjüknek saját íveket adva, amelyek pontosan tükrözik, hol is tartanak életükben. Harry Osborn visszatérése és Kraven the Hunter megjelenése felkavarja Miles, Peter és MJ partnerségét, Venom érkezése pedig fenyegeti a város szétszakítását. Bár az előző két játék már rendkívül intuitív volt, az Insomniac valahogy még tovább tudta fejleszteni a játékmenetet a pókháló szárnyak hozzáadásával, és egy átdolgozott eszköz- és erőkerékkel, amely lehetővé teszi az ellenségek simább és azonnalibb legyőzését. Bár a játék kicsit rövidebb lehet, mint a Spider-Man, a mellékküldetések jelentőségesebbek és jobban illeszkednek a játék témájához az idő véges természetéről. Ironikus módon a Spider-Man 2 egy olyan játék, amelyet egyszerűen nem akarsz, hogy véget érjen. Amikor mégis véget ér, azzal a legnagyobb szuperhős játékot hagyja maga után.

Elérhető PlayStation 5-ön.

2. Baldur’s Gate 3

39

A Larian Studios harmadik bejegyzése a Baldur’s Gate sorozatban az RPG-t új magasságokba emeli. A Dungeons & Dragons alapján készült Baldur’s Gate 3 a Forgotten Realms nyílt világában játszódik. A játékosok egy karaktert terveznek, 12 osztály közül választva, és egy előre generált karakterekből álló csapathoz csatlakoznak egy kalandhoz, amelyet egyedül vagy többjátékos módban lehet játszani, lehetővé téve a játékosnak a kettő közötti váltást. Ha egyedül akarsz kezdeni a játékot, majd csatlakozni barátaidhoz egy adott küldetésre, a Baldur’s Gate 3 lehetővé teszi ezt az oda-vissza élményt. A játékmenet körökre osztott harcot használ, és arra ösztönzi a játékost, hogy keverje a támadásokat és támaszkodjon a csapatára. Bár ez a fantázia RPG-k számára meglehetősen szokásos, a támogató karakterek és a kifejleszthető kapcsolatok teszik a Baldur’s Gate 3-at különleges élménnyé. A kapcsolatok, és a románcok, a cselekmény és a párbeszédválasztásokon keresztül alakulnak ki, és minden társ karakter teljesen kidolgozottnak érzi magát, visszatérve a BioWare (amely az első játékot fejlesztette) fénykorához. A játék tökéletes azoknak, akik a Mass Effect trilógia és a Dragon Age: Origins dinamikus karakterkomplexitását keresik. Számos más RPG-től eltérően a Baldur’s Gate 3 szabadságot biztosít, ami azt jelenti, hogy nincs egyetlen mód az ellenség legyőzésére vagy egy küldetés teljesítésére, és a kulcs NPC karakterek megölhetők anélkül, hogy képtelenné válnának a történeten való továbbhaladásra. A játék hossza miatt, amely jóval 100 óra felett van, rengeteg felfedezni való van, akár egyedül, akár barátokkal, így a Baldur’s Gate 3 a játékosok számára folyamatosan adományoz.

Elérhető PlayStation 5-ön, Xbox Series X/S-en, PC-n, Mac-n.

1. Alan Wake II

32

Sokan úgy hitték, hogy soha nem fog megtörténni. De 13 év után a kultikus játék, az Alan Wake végre megkapta a méltó folytatását – és ez igazi csemege. Többről van szó, mint csak egy újabb videojátékról, az Alan Wake II egy művészeti ünnepély, tele meta-narratívákkal, zenés számokkal, kapcsolódásokkal a Remedy játékaival, a Control-lal és a Quantum Break-kel, valamint egy ijesztő és elegáns vizsgálata az írásnak és annak, mit jelent a szavakat a világ elé tárni. És mindezeken túl, az elmúlt évtized egyik legijesztőbb túlélőhorror játéka is, ami szinte könyörög, hogy tartsd a fényeket bekapcsolva. A játék két főszereplő között oszlik meg és az ő útjaikat követi. Az első az FBI ügynök Saga Anderson, akit a Bright Falls nevű kisvárosba vonz egy rejtélyes kultusz, amelynek kapcsolata van Wake regényeivel. A második Alan Wake, ahogy megpróbál kiszabadulni a Sötét Hely végtelennek tűnő körforgásából, amelyben 13 éve rekedt. Végül a két narratíva összeolvad, és a látszólag külön utazásaik kiderül, hogy jobban összefonódnak, mint azt valamelyikük is gondolta volna. Mindkét főszereplőt kénytelen a valóságát megkérdőjelezni: Anderson esetében ez a nyomozói készségeken és aktákon keresztül történik, amelyek bizonyítékait a játék során gyűjti össze Bright Falls különböző lakóival való interakcióval és felfedezéssel. Wake esetében pedig írási képességén keresztül, amellyel képes megváltoztatni a Sötét Hely és a külvilág valóságát. Bár mindkét karakter többel rendelkezik, mint csak egy pisztollyal és egy zseblámpával, a játékos soha nem érzi magát kényelmesen vagy jól felszerelten. Az Alan Wake II egy összetett, mégis jutalmazó narratíva, amire jellemző a játék rendezőjére és főírójára, Sam Lake-re. És egy olyan játék, amit érdemes újra felfedezni további nyomok és kapcsolatok keresésével. Csak ne felejtsd el maradni a fényben.

Elérhető PlayStation 5-ön, Xbox Series X/S-en, PC-n.